Mijn High End Bureauluidspreker nadert in technische zin zijn voltooing. Ik ben nu zover dat ik kan horen dat het systeem doet wat ik voor ogen had en zelfs ruimschoots meer dan dat!

Het doel was een compact low cost systeem met een superieure geluidskwaliteit te bouwen. Het systeem moet een plaatsje kunnen vinden op een druk bezet bureau. Om die reden is ervoor gekozen een asymmetrisch systeem te bouwen met een tweeweg boxje links en kleine breedband luidspreker rechts. In de praktijk van het luisteren blijkt de asymmetrie helemaal niet op te vallen. Je hoort gewoon een keurig stereobeeld alsof er twee gelijke boxjes staan, en daar zitten wat truken achter :-).


Hier zie je de opstelling van de Bureau Luidspreker op een druk bezet bureau. Links in zwart/wit het tweeweg systeem en rechts van de laptop in een hoekje verstopt de kleine breedband luidspreker. In het midden onze muizenvanger Evy die inmiddels flink gegroeid is. Ze komt af en toe muziek luisteren :-).

Het is een aktief systeem, dat bekent dat iedere luidspreker zijn eigen eindversterker heeft en dat de frequentiescheiding vóór de eindversterkers plaatsvind. Dit betekent dat de luidsprekers de versterkers veel strakker volgen dan bij een conventioneel systeem met spoelen en consatoren tussen de versterker en de luidsprekers.

Ook kun je bij een actief systeem veel nauwkeuriger filteren omdat je met veel lagere signaalniveau’s werkt. Je kunt dan eenvoudig audio opamps toepassen in de filters.

De tweeweg box is opgebouwd met een Visaton FRS 8 breedbandluidspreker (100-20.000 HZ 30/50 Watt) en een Visaton W 100 S voor laag en midden (50-15.000 Hz 30/50 Watt). De kleine luidspreker rechts heeft ook een Visaton FRS 8 (zie hieronder)

Het geheel klinkt zo mooi dat het eigenlijk op geen enkel bureau mag ontbreken, maar zo werkt het niet in de praktijk :-).


Als het systeem straks uitontwikkeld is wil ik een serie van 4 sets bouwen, daar vind ik wel afzet voor :-))).